Pozvánka na Svět knihy 2013

K návštěvě veletrhu doporučujeme našim členům pátek 17. května, kdy proběhne několik pořadů s překladatelskou tematikou. Dva první v tištěném programu nenajdete, o to víc jste srdečně zváni.

SETKÁNÍ ZAHRANIČNÍCH BOHEMISTŮ S PŘEKLADATELI
pátek 17. 5. (11-12 hod.) v Sále poezie (pravý balkon, pravé křídlo)
Zúčastní se bohemisté z Finska, Rumunska, Bulharska, Japonska, Holandska, Ruska, Polska, Egypta, Norska, Běloruska, Slovenska, Maďarska, Lotyšska, Německa, Ukrajiny, Slovinska a Švýcarska. Všichni zájemci z řad našich členů jsou srdečně zváni.
ČESKÝ LITERARNÍ BABYLÓN
pátek 17. 5 v 15.00, stánek Maďarsko, Střední hala (S204)
Vznikající webový portál Babylón jsme představili v dubnových Zprávách (viz rubrika Zprávy OP). Více o projektu a o tom, jak se čeští překladatelé do něj mohou zapojit, se dozvíte v rozhovoru Jaroslava Císaře (BIBLIO Literární noviny) s Renátou Deákovou, slovenskou překladatelkou, redaktorkou a spolupracovnicí projektu.

Připomínáme rovněž již dřive ohlášené pořady a akce:

ANTICENA SKŘIPEC
pátek 17. 5. v 16.00 hod. ve Velkém sále Střední haly
OP tradičně uděluje anticenu nakladatelům a překladatelům, kteří se hrubým způsobem zpronevěřili profesní etice. Porota v letošním roce pracuje ve složení Vratislav Slezák, Jiří Hanuš a Jan Seidl.
SLOVNÍK ROKU
pátek 17. května ve 14 hod. v Literárním sále
Všechny tituly přihlášené do soutěže budou vystaveny v expozici JTP na Světu knihy ve foyer levého křídla Průmyslového paláce na Výstavišti Praha. Ceny budou během programu JTP slavnostně vyhlášeny a předány autorům a nakladatelům  Další informace na webu JTP.
VÝSTAVA OP
Odborná porota pro udělení Ceny JJ v minulých dnech posoudila navržené překlady. Po prvním kole výběru je OP i letos na Světu knihy vystaví spolu s překlady oceněnými v loňském roce v expozici ve Střední hale.

Další informace a podrobnosti na stránkách www.svetknihy.cz.

Představujeme

Změna bankovního spojení

Upozorňujeme členy, že po sloučení Equa bank s Raiffeisenbank se mění bankovní spojení Obce překladatelů. Od 14. 11. 2022 platí nové číslo účtu OP 1014328992 / 5500 u Raiffeisenbank.

Používejte prosím při všech platbách a v trvalých příkazech nový kód banky 5500! Staré číslo účtu bude fungovat souběžně pouze do 15. 5. 2023.

Právní poradna Obce překladatelů

Pro členy Obce překladatelů je nyní k dispozici bezplatná autorskoprávní poradna. Dotazy můžete advokátní kanceláři Štaidl-Leška Advokáti klást na telefonu 222 520 096, ve facebookové skupině Právní poradna Obce překladatelů nebo zasílat e-mailem na asistent@staidl-leska.com.